– Veldig skuffende og helt urimelig

av TF

NFF er svært skuffet etter regjeringens pressekonferanse fredag.

Fredag la regjeringen frem plan for videre gjenåpning av samfunnet. De nasjonale anbefalingene går fra trinn 1 til trinn 2.

Det åpnes imidlertid fortsatt ikke for en normal trening for spillere over 20 år. Dermed er status den samme for de 50 000 spillerne som det har vært de siste 14 månedene. 

– Dette er veldig skuffende og helt urimelig. Vi har lagt ned en formidabel jobb med å organisere trygge rammer i klubbene, og Olsvik-rapporten viste at det er svært liten smittefare. Det er særdeles skuffende at vi ikke har fått noe faglig tilbakemelding på innholdet i rapporten. Vi har gjentatte ganger forsøk på dialog om dette innholdet og for å legge til rette for å komme i gang. Den dialogen har vi ikke fått. Det er skuffende, sier direktør for aktivitet og utvikling i NFF, Alf Hansen.

Vært på tilbudssiden

NFF og norske fotballklubber har gjennom et år bidratt til smittevern. Oversendte dokumenter til regjeringen, som protokollerkoronahåndbok, e- læringskurs og Olsvik-rapporten er eksempler på dette. Nylig presenterte NFF også en rapport om fotballens betydning, og hvor mye den betyr for fysisk og psykisk helse og sosial tilhørighet.

– Vi har vært på tilbudssiden for å få komme i gang på en forsvarlig måte. Det har ikke vært av interesse for myndighetene og det har virket forutbestemt. De har ikke engang kommentert Olsvik-rapporten, fortsetter han.

– Umulig å forstå logikken

Visepresident i NFF, Ane Guro Skaare-Rekdal, forstår og deler den store frustrasjonen rundt om i Fotball-Norge.

– Reaksjonene blant klubbene nå vil være massive og det skjønner jeg veldig godt. Det vil være umulig å forstå logikken i dette. Dette kan føre til en voldsom økning i uorganisert fotball der man spiller utenfor vår og helsemyndighetens kontroll. Vi har mistet en mulighet til å ha aktiviteten på en kontrollert og god måte, som vi hadde klart hvis vi hadde fått startet. Dette er et eksempel på dårlig smittevern, mener hun. 

– Klubbene har vært gode på smittevern og virkelig vist at de håndterer smittevern på en god måte. Vi har ønsket å være en partner i myndighetenes smittevernarbeid, og ikke minst brenner vi for å bidra til god folkehelse i en tid der unge voksnes mentale helse er satt under stort press, fortsetter NFFs visepresident.

– Direkte vondt

Elitedirektør Lise Klaveness føler også med alle i breddefotballen. 

– Det er direkte vondt å registrere at voksne breddespillere fortsatt må stå på sidelinjen. Klubbene har i over ett år vist vanvittig disiplin og evne til å få dette til på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Kretsene og forbundet sentralt har jobbet knallhardt i snart et år for å til åpning for denne gjengen. Det er bare å beklage overfor de spillerne det gjelder at vi ennå ikke har lykkes, sier Klaveness.