TF Lupen – Ranheim

av TF

Oppstarten i Obosligaen kunne ikke ha blitt markert bedre enn med et lokaloppgjør mellom regionens 2 lag i Obosligaen, Stjørdals Blink mot Ranheim. TF har sett nærmere på de 2 lagene der Ranheim i 2019 spilte Eliteserie, mens Stjørdals Blink spilte på nivå 3 – men nå møtes de i samme liga – Er det David mot Goliat?

Skal man tro ekspertene og bookmakerne vil Ranheim kjempe i gruppen bak Lillestrøm om opprykk og ihvertfall kvalifisering, mens Blink kommer til å kjempe om livet i nedrykksstriden og er det laget sammen med Grorud som av flest eksperter er tippet på nedrykk.

Vi har sett nærmere på de to trønderske lagene, vurdert etter forskjellige parameter for å sammenligne og her er våre vurderinger, først ut Ranheim:

RANHEIM:

-Rykket ned fra Eliteserien av flere årsaker i 2019, men boksspillet i begge boksene og flere kamper der de rotet bort poeng i sluttfasene av kampene gjorde at de til slutt sto igjen med for lite poeng til fornyet kontrakt i Eliteserien. Mistenker at man at man har revet seg til i håret over dette i Fjæra da nok alle i Ranheim innerst inne følte at dette var en sesong de faktisk burde ha klart å stått i vår øverste divisjon.

Bilde fra RILs hjemmeside

Men klubben har stått veldig samlet gjennom en vanskelig første halvdel av 2020 og er en av få klubber som har offentliggjort nye sponsoravtaler i en tid der de fleste har mistet støttespillere. Man har klart seg uten å permittere spillere, og når seriestarten nå går kan det vise seg å være en stor fordel mot mange av de andre lagene i Obosligaen. Ranheim er bygd på et verdigrunnlag som egentlig passer perfekt til å komme seg helskinnet gjennom en slik krise, og felleskapet og arbeidsmoralen som ligger i bunn vil igjen bli et fryktet våpen. I Eliteserien i 2019 var man ikke dyktige nok på det som har gjort Ranheim til en toppklubb i Norge, men nedrykket tror vi har gjort Ranheim mer Ranheim enn noen gang.

De har mistet Ola Solbakken, Ivar Furu og Alexander Foosnæs av spillerne som ofte var i førsteelleveren i 2019, men vår vurdering er at det er kun Solbakkens tempo og uberegnelighet som i stor grad vil bli savnet. På backplass er Robert Williams klar til å fylle plassen, og man kan også trekke ned Tønne hvis det kniper – men mest sannsynlig og forhåpentligvis blir Tønne å finne høyere i banen. På stopperplass har Martin Lundal erstattet Furu, og med Heggem og Kvande i tillegg er det ingenting som tilsier at de er svekket på denne posisjonen.

INN:

Martin Lundal (Kongsvinger)
Sondre Sørløkk (tilbake fra Stjørdals/Blink etter lån)
Jakob Talmo Tromsdal (tilbake fra Stjørdals/Blink etter lån)
Sivert Solli (tilbake fra Stjørdals/Blink etter lån)
Johan Kosberg (tilbake fra Byåsen etter lån)
Magnus Stamnestrø (tilbake fra Klaksvik, Færøyene etter lån)
Torbjørn Heggem (lån fra Rosenborg ut sesongen)
Magnus Høiseth (Orkla)
Ole Sæther (Nardo)
Fabian Klingen Langås (Namsos)

UT:

Ivar Erlien Furu (Kristiansund)
Joachim Olufsen (Stjørdals-Blink)
Øyvind Storflor (lagt opp)
Fredrik Vinje (Stjørdals-Blink)
Ola Solbakken (Bodø/Glimt)
Olaus Skarsem (tilbake til Rosenborg etter lån)
Glenn Walker (kontrakt utgått)
Kim Ove Norum Riksvold (Nardo)
Mads Størseth Lillebo (Stjørdals/Blink)
Erlend Sørhøy (Kolstad)
Aleksander Foosnæs (Bodø/Glimt)
Sander Saugestad (Levanger)

Vurderinger (1-6):

Trener:

Svein Maalen ble årets trener i 2018 etter Ranheims fantastiske debutsesong i Eliteserien og har gjort en formidabel jobb siden han overtok hovedansvaret i Ranheim i overgangen til 2016 sesongen. Har gått 4-3-3 skolen gjennom Rosenborg og kjenner spillestil og prinsippet bedre enn få, og har tålmodige utviklet seg til å bli et av de mest spennende trenernavnene i Norge. Klarte ikke helt å holde opp trykket høsten 2019 da det virkelig gjaldt i nedrykksstriden og en mer verbal Are Tronseth inn i teamet er nok et grep for å utfylle den faglig sterke Maalen, både i trening og i kamp. Få lag i Obosligaen har en trener som er så trygg på hva som skal til og hva som skal jobbes med i det daglige enn Maalen, og med den erfaringen Maalen har bygd opp gjennom de siste årene er han en av de absolutt sterkeste trenerkortene i Obosligaen (5)

Keeper:

Even Barli er en av de aller beste keeperne i Obosligaen. Har etterhvert opparbeidet seg stor rutine, er god på kommunikasjon, god med beina og en skuddstopper av rang. Kan ble ennå mer markant i feltarbeidet, men boksspillet er noe hele Ranheimlaget må et knepp opp. En tydelig leder og skal Ranheim henge med i toppen er de avhengig av en Barli i form og på banen. Utfordringen for Ranheim er at Barli er et suverent førstevalg og hva skjer om han blir skadet? (5)

Forsvar:

Forsvarsspillet til Ranheim hvis det deles i to er veldig godt i det som har med laget i den offensive fasen. De er gode på frispilling og alle kjenner hverandre og hvilke arbeidsoppgaver de forskjellige har. Har ikke fremstått like solid som i 2018, men da hadde man en bakre 5èr som nesten spilte alt sammen. Kun Kvande er igjen av den opprinnelige forsvarsfireren fra 2018 og spørsmålet er hvor samspilte man klarer å bli med nye folk inn. I 2019 manglet Ranheim litt på det å forsvare egen boks og skal de henge med helt i toppen må de et hakk opp der. (4)

Midtbane:

Ranheims sterkeste lagdel med komplementere ferdigheter, stor erfaring og ikke minst x faktor. Blakstad har stor rekkevidde og kan spille både sentralt og som indreløper bare han holder skadene unna. Valla klarte ikke helt å følge opp 2018 sesongen i 2019, men er en meget ballsikker og styrende 6èr når han er i form. Reginiussen er mest sannsynlig midtbanespilleren i Obos med det høyeste toppnivået og finner han tilbake til toppform vil han bidra med erfaring,løpskraft og ikke minst målpoeng. I tillegg har de Adria Mateo Lopez som var skadet mye i 2019 som også er et veldig spennende register med stor offensiv kraft. Hvis man også da tar med Sørløkk og Tromsdal er det ingen tvil om at dette er Ranheims sterkeste lagdel, også når det gjelder bredde. (6)

Angrep:

Nøkkelen til å jage opprykk ligger trolig likevel i angrepsspillet. Vegard Erlien fikk sitt gjennombrudd i fjor, og var den med størst offensiv kraft i Eliteserien for Ranheim. Fortsetter han utviklingen blir han et aktivum i årets Obosliga. Brukes Tønne på kant OG finner tilbake til 2018 formen vil savnet etter Storflor og Solbakken minimalt. I tillegg har man lynraske Sivert Solli, som i 2019 var på lån i Blink, men kantrollen ser muligens ut som den med mest spørsmålstegn før seriestart. På topp er man avhengig av en spiss som scorer over 15 mål, og Michael Karlsen er den man setter størst lit til på det punktet. På sitt beste en spiss som kan banke 15 i Eliteserien, men viser for sjeldent det som bor i seg og må levere stabilt på et høyt nivå skal han skyte Ranheim til opprykkskamp. Sollie Rønning er en målsnik som nok passer hakket bedre i Obosligaen, og i tillegg har de en spennende tilvekst i hardtarbeidende Ole Sæter. Stabilitet er det største ankerpunktet i Ranheims angrepsspill som gjør at vurderingen her ikke blir høyere. (4)

Totalkarakter: 4.8

Følg med på TFs Tabelltips på hvor vi tror Ranheim ender i Obosligaen 2020.

Slik så det ut sist Ranheim rykket opp, skjer det igjen?