TF 10èrn Tor Gunnar Johnsen

av TF

Tor Gunnar Johnsen er en av de trønderske spillerne som måtte reise ut av Trondheim og Rosenborg for å oppleve sine største øyeblikk på fotballbanen. For Tor Gunnar var det ihvertfall en spesiell avslutning da han i 2000 ble cupmester med Odd, men ble også skadet denne sesongen og la etter cuptriumfen skoene på hylla.

Johnsen spilte 8 obligatoriske kamper for RBK før turen gikk til Molde, videre til Kongsvinger, men de beste sesongene i toppfotballen hadde han nok i Odd med tre sesonger som ble kronet med cupmesterskap.

En hurtig og fysisk sterk kantspiller, ikke ulik sønnen Dennis (som nå tilhører Ajax) som etter karrieren har viet tiden sin til å følge opp sine talentfulle sønner (den andre, Mikael spiller i Rosenborg) og ikke minst sin interesse for trav. I juni 2016 kom det ut i media at den tidligere fotballprofilen hadde vunnet over 20 millioner på trav, og travinteressen har ikke blitt mindre siden den opplevelsen.

Men for den trønderske fotballfamilien er det som lynving, trener og engasjert far vi kjenner Tor Gunnar, og her er hans TF 10èr:

  1. Hvem er tidenes trønderske fotballspiller? Klarer ikke skille mellom Roar Strand og Odd Iversen…

2. Hvilken Rosenborgkamp husker du best? – Jeg husker selvfølgelig godt min egen debut mot Ham-Kam i 1993 der vi vant 3-2 og jeg scoret 2 mål. Et annet sterkt minne er seriefinalen mot Lillestrøm i 1985. Jeg var da 14 år og vi snek oss inn på Lerkendal ( som vanlig ) . Sto i klokkesvingen med en kassettspiller med Rosenborg-sanger sammen ca 30 000 andre tilskuere. Da Trond Sollied scoret vinnermålet tok det helt av. 

3. Hva er ditt beste fotballminne fra barne og ungdomsårene? !000-vis av timer med løkkefotball på Nissekollen og på “Storplena” på Nardo. Husker også jeg syntes det var stort å bli tatt ut på Kretslaget når jeg var 13-14 år. Det å åpne Arbeider-Avisa og se mitt navn blant de uttatte var ren lykke. Turene til Dana-Cup med Nardo glemmes heller ikke. 

4. Hvem har betydd mest for ditt fotballiv? Jeg har vært så heldig å ha hatt mange markante trener-personligheter som trenere; Roar Stokke, Nils Arne Eggen, Bjørn Hansen, Knut Thorbjørn Eggen, Åge Hareide og Tom Nordlie. I sum har alle disse selvfølgelig betydd mye, på hver sin måte. Vil også takke min tålmodige kone Monika for å ha vært med å flytte rundt omkring pga min fotballkarriere, bl.a 2 år i Molde og 6 år i Skien.

5. Nevn en som har vært et forbilde, og hvorfor? Hallvar Thoresen. Jeg var ca 10 år da han gikk til PSV Eindhoven.På denne tiden var det ikke veldig vanlig med norske fotballstjerner i utlandet. Husker jeg hadde en STOR poster av Hallvar Thoresen på gutterommet i PSV-drakt med kapteinsbindet. Han var norsk (!), og Kaptein på et lag bestående av legender som Ruud Gullit og Ronald Koeman. Scoret over 20 mål i Æresdivisjonen flere sesonger på rad. Når folk diskuterer om hvem som er tidenes norske fotballspiller så dukker ofte disse navnene opp ;Ole Gunnar Solskjær, Rune Bratseth, Harald» Dutte» Berg, «Kniksen»,  Odd Iversen, John Arne Riise, John Carew, Tom Lund osv. Jeg mener fortsatt at Hallvar Thoresen er tidenes beste norske fotballspiller. 

6. Alle har en scoring man har scoret selv som man husker ekstra godt, hvordan var ditt supermål?  Må igjen tilbake til min debut for RBK i 1993. «Totto» Dahlum la et innlegg fra venstre kant. Fra min høyre kant stupte jeg inn på første stolpe i kne-høyde med hodet først. Ballen gikk inn lavt i lengste hjørne. Mitt første mål for RBK på Lerkendal ble altså en stup-heading. Hadde aldri gjort det tidligere. Og i hvertfall ikke etterpå.

MÅ bare ha med en historie i etterkant av denne kampen som jeg aldri glemmer, og som jeg fortsatt ler av hver gang jeg tenker på det: På den tiden hadde Rosenborg sin egen TV-Kanal, RBK-TV. Etter hver serierunde var det oppsummering av kampen i programmet “Etter Kampen”. Gjester i TV-studio denne gangen var Trond Henriksen, Nils Arne Eggen, meg selv og programleder Erling Næss. Programmet startet med å vise denne stup-headinga mi. Hvorpå Erling Næss sier til Nils A : ” Dette var det jo noe Odd´sk over, Nils Arne ? ” ( med henvisning til at å stupe inn med hodet først i dueller var noe Odd Iversen var mere kjent for enn meg). Nils Arne svarte på sedvanlig vis; ” Altså……,det var vel mere Tor Gunnars´sk det her, vettu !”. Erling Næss likte aldeles ikke å bli korrigert på denne måten. Han sier da plutselig, ut av det blå ( husk at TV-kameraene ruller, dette er direktesendt) : ” Nils Arne, vet du hva min lille datter kaller deg ? “. Nils Arne ser forfjamset ut og svarer bare ” Nei…? “. Erling Ness presterer da å melde: ” Hun kaller deg bare Nils Arne EKKEL ! “. DA snakker vi høyt nivå på ei TV-sending ….! 😂😂 ….Jeg husker jeg tenkte ” Sa han virkelig dette ? ” Jeg tror nok også de som så på sendinga fikk både kaffen, pilsen og snusen i vrangstrupen. For å si det sånn, det ble raskt satt over til reklamepause. Og det munnhuggeriet i denne pausen mellom Næss og Nils Arne kan ikke gjengis med ord her. De klarte såvidt å beherske seg til de måtte på lufta igjen etter pausen. Men kleinere stemning i et TV-studio har det vel sjeldent vært😂

JaJa…Husker også godt min avgjørende 2-1 – scoring for Molde i Cup-semifinalen i 1994 på Molde Stadion. Denne gangen MOT Rosenborg…( Sorry…) Et hardt volley-skudd fra 18 meter som duppet fint over Ola By Rise. Vi vant kampen 2-1 og klarte 2-2 mot RBK på Lerkendal i returkampen ( dette året ble cup-semi spilt over 2 kamper, hjemme/borte). Vi endte opp med å vinne cupfinalen, som 1.divisjons-lag. Et tredje mål jeg husker godt var for ODD. Vi hadde rykket opp til Tippeligaen i 1999. Vår første hjemmekamp var mot Stabæk. Stabæk var en av favorittene til å vinne Tippeligaen dette året, med spillere som Frode Olsen, Martin Andresen, Tobias Linderoth, Petter Belsvik, Tommy Svindal Larsen osv. På stillingen 2-2 setter jeg inn vinner-målet i det 73.minutt. Artig. 

7. Din trønderske drømmeellever, selvfølgelig i 4-3-3? Bjørn Aa (Nardo) – Bjørn Tore Kvarme (RBK), Erik Hoftun (RBK), Roar Stendahl (Nardo), Ståle Stensaas (RBK) –  Ronny Støbakk (RBK),Terje Høsøien (Strindheim), Roar Strand (RBK) – Tor Gunnar Johnsen , Odd Iversen (RBK), Leif Åge «Leffa» Smedhaug (Nardo)

8. Hva er ditt beste Skandiacup minne? Spilte ofte i B-sluttspillet med et høyst ordinært Nardo-lag, så ikke noe spesielt minneverdig for min del, der altså…Ble tidlig i uka mest fokus på is og jenter på Ladesletta. Men husker godt da min sønn Mikael vant Scandia-Cup med Tiller G-12. Og også da min andre sønn Dennis ble matchvinner da Rødde slo Trond 1-0 i G-16 finalen på Lerkendal.

9. Din beste medspiller? Petter Rudi. Teknikk, Overblikk, Forståelse, Driv, Pasninger og Skudd. Alt samlet sammen i en hengslete rar kropp. 

10. Din verste motspiller? Bjørn Tore Kvarme. En fotball-kropp bestående kun av hurtighet , spisse albuer og spisse knær. Jeg finner fortsatt blåmerker og arr på steder jeg ikke trodde var mulig.