TF 10èrn Jon Olav Hjelde

av TF

Jon Olav Hjelde fikk sitt store gjennombrudd i den mest kjente kampen i Rosenborgs historie da Milan ble slått 2-1 på San Siro i 1996. 43 kamper rakk han i Rosenborg fra han kom til klubben i 1994 til han dro til England og Nottingham Forest i januar 1997.

Få trodde at Helde skulle bli den første fra bragden i Milonao som skulle reise ut, men vinnerskaller fra Vuku spilte kanskje sin beste kamp i RBK trøya når det glatt som mest og gevinsten ble den store guttedrømmen, proffspill i England. På 6 sesonger i Notthingham ble det nesten 160 kamper for klubben, før han tok et år i Korea, men reiste så tilbake til Nottingham igjen.

De 3 siste sesongene tilbragte han i Mansfield før han reiste hjem til Norge, og nå er han mest å se på sidelinjen der han har trent lag til sine sønner i Trygg/Lade.

En strålende karriere for en som kanskje aldri var regnet sm det største balltalentet, men hadde en vinnervilje og innstilling i verdensklassen. Jon Olav nevner det også i sin TF 10èr, alt er mulig og at alt handlet om å vinne og da ble gutten fra Vuku proffspiller i England….

MIL05:SPORT-SOCCER-CUP:MILAN,ITALY,04DEC96 – AC Milan’s French midfielder Christophe Dugarry (R) escapes from Rosenborg’s Jon Olav Hjelde during their group D Champions League soccer match Milan vs Rosenborg December 4. vp/DIGITAL/Photo by Vincenzo Pinto REUTERS

Her er Jon Olavs TF 10èr:

 1. Hvem er tidenes trønderske fotballspiller?  – Bent Skammelsrud eller Erik Hoftun. Hvis vi regner Bent som trønder, går jeg for han. Bent og Erik var etter min mening RBK´s beste og viktigste spillere på 90-tallet og de to spillerne RBK var avhengig av å ha på banen for at laget skulle fungere optimalt.
 2. Hvilken Rosenborgkamp husker du best? – Umulig å komme unna bortekampen mot Milan i 96. Magisk kamp!
 3. Hva er ditt beste fotballminne fra barne og ungdomsårene? – Fotball handlet for meg som spiller hele tiden om å vinne. Beste barne og ungdomsminne var da vi ble kretsmestere med Vuku i smågutteklassen etter å ha slått Steinkjer i finalen.
 4. Hvem har betydd mest for ditt fotballiv? – Ulike personer har betydd mye i ulike stadier av min fotballkarriere. Jeg vokste opp i en idrettsfamilie der (bortimot) all fritid ble brukt på idrett. Pappa var trener for meg fra jeg var liten til i 18-19års alderen og var viktig med sitt engasjement og «alt er mulig» holdning. Mamma var ivrig støttespiller. Knut Torbjørn Eggen og Bjørn Hansen var de 2 trenerne jeg lærte mest av fotballmessig. Det meste jeg kan av forsvarsspill, lærte jeg av Bjørn. Knut Torbjørn var den som hentet meg til RBK og ga meg sjansen på u-laget. Jeg bodde forøvrig i sokkelleiligheten til Knut Torbjørn det første året jeg bodde i Trondheim. Ble tatt utrolig godt vare på der!
 5. Nevn en som har vært et forbilde, og hvorfor? – Kevin Keegan. Liverpool var laget og Keegan var spilleren da jeg var liten. 
 6. Alle har en scoring man har scoret selv som man husker ekstra godt, hvordan var ditt supermål?– Jeg ble aldri noen stor målscorer til tross for at jeg var med på det som var av offensive dødballer i hele min karriere.. Matchvinner-scoring hjemme for Forest i seriedebuten i 2000.
 7. Din trønderske drømmeellever, selvfølgelig i 4-3-3?
  Jamtfall – Kvarme, Hjelde, Hoftun, Stensaas – Strand, Skammelsrud, Soltvedt – Heggem, Iversen og Brattbakk (Alle er spillere fra min tid i RBK).
 8. Hva er ditt beste Skandiacup minne? – Deltok på Scandia cup en gang som spiller i lilleputtklassen. Husker vi vant første kampen 1-0, men tapte de 2 neste og røk ut. Har senere vunnet Skandia-cup som trener så det må kanskje bli beste minne.

 9. Din beste medspiller? – Pierre Van Hooijdonk. Nederlender som scoret 34 mål da vi rykket opp til Premier med Nottingham Forest i min første sesong i England i 1997-1998. Pierre hadde den beste frisparkfoten jeg har sett og var i tillegg en strålende fyr.
 10. Din verste motspiller? – Michael Owen. Kjapp, bevegelig spiller med målteft som var ekkel å møte.