Er Holse bedre enn Solbakken?

av TF

Tarjei Smågesjø er assistenttrener i Ranheim, og har også jobbet som spillerutvikler i Trøndelag fotballkrets, som sportslig leder i Trondheims-Ørn og har en lang liste av jobber i trøndersk fotball de siste 20 årene. Nå har han laget sin egen fotballfaglige blogg, boks te boks, der han blogger om fotballrelaterte tankegods, og i dagens utgave av sin blogg stiller han spørsmålet : Er Carlo Holse bedre enn Ola Solbakken.

-Dette er på eget initiativ og jeg skriver her om ting jeg interesserer meg for selv, og nå som jeg er permittert har jeg også tid til å skrive litt, sier Smågesjø om sin nye blogg.

Boks te boks er en uavhengig blogg. Bruker statistikk og analyser som forklaringer på fotballkamper, lag, trenere og spillere er beskrivelsen for bloggen til Smågesjø, og her er utkast av søndagens blogg fra Tarjei – som helt sikkert er interessant lesning for trøndere i fotballen.

Det tok 100 år og 3 måneder for RBK å stille til start uten en trønder i startoppstillingen, i 2017. Det har blitt mer og mer akseptert i RBK å stille uten trøndere siden målet med driften er å komme seg inn i europacupene generelt og Champions League spesielt. Ideologien som råder i RBK er at trøndere generelt sett ikke er gode nok til at RBK skal oppnå dette målet og derfor må 1) søket etter gode spillere utvides til Norge og andre deler av verden og 2) utviklingen av egne spillere gjennom SalMar akademiet må forsterkes. Mange har knyttet tilskuersvikten på Lerkendal til dette, at det er for få trøndere på laget som en av forklaringene. Imidlertid har RBK tatt til seg store deler av kritikken og signalisert en økt satsing på talenter fra SalMar akademiet. De hentet Edvard Tagseth fra Liverpool, og hente hjem “gamle” RBK`ere fra utlandet. Det finnes også eksempler på at trøndere har utviklet seg videre i andre klubber etter å ha vært i RBK gjennom Pål Andre Helland som ble kjøpt tilbake fra Hødd, og Gjermund Åsen som ble kjøpt fra Tromsø som en av stjernene i Eliteserien. Også Aslak Witry var ekstremt nære høsten 2018 men valgte Djurgården. Et annet eksempel kunne vært Ola Solbakken. Han gikk ut fra SalMar – akademiet i 2017, og rett inn i Ranheims Eliteseriestall i 2018 og 2019. En god karrierevei for ideologien på Lerkendal. Istedet kjøpte Bodø/Glimt Ola, og RBK kjøpte Carlo. Sannsynligvis for 2 eller 3 ganger mer enn Ola ville kostet dem.

Hva en trønder er i denne diskusjonen virker ikke klart definert. For meg er en trønder en spiller som kommer fra en trøndersk klubb til enten, a-laget (noe som er sjeldent), eller til SalMar – akademiet. Denne modellen viser trøndere som har spilt i minst en annen trøndersk klubb enn RBK, eks.vis Edvard Tagseth som har spilt for Neset, Liverpool og nå RBK. Emil Ceide vil ikke vises i min statistikk fordi han kommer fra en klubb utenfor Trøndelag før han kom til SalMar. Følger man UEFA sine regler for egenutviklede spillere er antallet år i klubben mellom 12 – 21 år som er avgjørende, der vil Ceide vises.

Men hva var behovet i RBK – stallen før 2020? For det første så mistet RBK Akintola og de Lanlay fra 2019. Dermed sto RBK igjen med klokkeklare 11`er spillere i Adegbenro og en “nyfrelst” Helland, på hver sin ving. I kulissene tripper stortalentet Emil Ceide, som fikk sjansen flere ganger i 2019. Flere var det ikke, som er rene kantspillere. Botheim og Helmersen, som også er i stallen, er i utgangspunktet midtspisser men begge har spilt kanter ved anledning. Helmersen er også et stort spørsmålstegn i forhold til gjentagende kneskader; vil han kunne spille fotball igjen. Noen måtte inn. Hvorfor ble det Holse?

Les hele bloggen til Tarjei her